Starte AS

Slik går du frem

Gründere har mye å tenke på – det vet vi alt om. Heldigvis trenger du ikke gjøre absolutt alt selv. Vi i Drammen Data har lang erfaring med firmaetablering og hjelper deg gjerne i gang. Her er våre beste råd til deg som står på startstreken!

Først og fremst: Å bli selvstendig næringsdrivende er utrolig spennende, men også veldig krevende, og bare det å registrere firmaet korrekt kan virke overveldende. Derfor har vi laget en oversikt over hva du må huske på – og hvordan du kan gå frem:

  1. Vurder om du bør etablere AS eller enkeltmannsforetak.
  2. Bestem firmanavn og formål.
  3. Bestem eier(e) og styret.
  4. Åpne en bedriftskonto og sett inn aksjekapital.
  5. Fyll ut stiftelsesdokumenter.
  6. Få hjelp til hele prosessen hvis du ønsker det.

Enkeltmannsforetak eller aksjeselskap?

Noe av det aller første du bør tenke over, er hva slags selskapsform du skal velge. Både enkeltmannsforetak og AS har mange fordeler, men også flere ulemper. Hva som passer deg og virksomheten din best, er avhengig av flere faktorer – blant annet hvor stort du planlegger å drive.

Enkeltmannsforetak – for deg som skal drive i liten skala

Har du en liten virksomhet i tillegg til vanlig jobb, og det er liten eller ingen risiko involvert, kan enkeltmannsforetak være det beste valget. Hvis du velger å starte enkeltmannsforetak, trenger du ikke stille med egenkapital, og i tillegg slipper du å forholde deg til like mange formaliteter som med et AS. På den andre siden står du personlig ansvarlig for gjeld, og overskuddet av det du fakturere eller selger, utgjør skattepliktig næringsinntekt.

Aksjeselskap – for deg som vil satse større

Har du kanskje sagt opp jobben og ønsker å satse stort, bør du vurdere å starte AS. Med et aksjeselskap står verken du eller de andre eierne personlig ansvarlige for selskapets forpliktelser. Du har kun ansvar for egenkapitalen, og et aksjeselskap kan derfor være et smart valg for alle som skal drive med en viss risiko.

Med et AS får du ikke utbytteskatt før du velger å ta penger ut fra selskapet, og du betaler kun selskapsskatt av overskuddet. I tillegg er det en mer fleksibel selskapsform med tanke på å hente inn ny kapital og nye eiere etter hvert. Vær samtidig klar over at du med et AS må forholde deg til langt flere formaliteter enn ved et enkeltmannsforetak, og at du må betale arbeidsgiveravgift både av egen og de ansattes lønn.

Hvis du fortsatt er i tvil om hva du skal velge, kan du få hjelp av rådgiverne våre til å finne den selskapsformen som passer deg og virksomheten din aller best.

Bestem navn og formål

Navnet på firmaet ditt er viktig – det kan nemlig øke sjansen for å bli lagt merke til. I tillegg er det viktig for at folk skal huske deg og forstå hva du driver med. Ha i bakhodet at navnet skal gjenspeile bedriftens identitet og image, og pass på at det ikke ligger for tett opptil eksisterende bedriftsnavn. Sjekk også om domenenavnet du ønsker deg er ledig, og at ingen andre har rettigheter (for eksempel varemerkerettigheter) til navnet du velger.

Flere gode tips til valg av navn finner du her.

I tillegg til navn må du definere selskapets formål eller aktivitet – dette skal nemlig også med i stiftelsesdokumentet. Skriv ned en setning eller to om hva selskapet skal drive med, og trenger du inspirasjon, kan du søke opp selskaper i samme bransje som deg på brreg.no (se etter Vedtektsfestet formål).

Velg eier og styremedlemmer

Dersom du skal opprette selskapet sammen med andre, må dere blant annet ta stilling til hvor mye hver enkelt skal eie, og hvem som skal være daglig leder. Er du eneste eier, blir du automatisk styreleder og kan i tillegg utnevne deg selv til daglig leder, selv om sistnevnte ikke er et formelt krav. Det er lovpålagt med et styre og en styreleder, som blant annet har som oppgave å holde oversikt over økonomi og ta strategiske avgjørelser.

Mer om pliktige roller i et aksjeselskap kan du lese om her.

Åpne driftskonto og sette inn aksjekapital

Å åpne driftskonto er heldigvis enkelt. Ta kontakt med banken din og be om å få opprettet bedriftskonto, og husk samtidig å si ifra om at selskapet er under opprettelse og derfor ikke har organisasjonsnummer ennå.

Når kontoen er opprettet, setter du inn aksjekapitalen, som er på minimum 30 000 kroner. Hvis du planlegger å ta opp lån, må du forvente å stille med ytterligere sikkerhet – aksjekapitalen er nemlig sikkerhet for selskapets kreditorer. Du kan bruke av aksjekapitalen til å gjøre investeringer, men du må samtidig sørge for å ha betalingsevne og en forsvarlig egenkapital. Det lønner seg derfor å ha penger ut over aksjekapitalen på bedriftskontoen.

Fyll ut stiftelsesdokumenter

Å fylle ut stiftelsesdokumentene kan virke avskrekkene – i hvert fall når man aldri har gjort det før – men heldigvis finner du flere nyttige maler på altinn.no. Hvis du helst vil slippe å gjøre alt selv, kan du også velge å overlate jobben til oss, så tar vi oss av hele registreringsprosessen for deg.  

Vi oppretter firmaet for deg

Det kan virke overveldende å starte eget selskap, men heldigvis trenger du ikke gjøre det selv. Vi tilbyr veiledning og personlig oppfølging, slik at vi sammen kan finne den selskapsformen som er aller best for deg og virksomheten din – og slik at du kan bruke mindre tid på registrering og mer tid på andre viktige ting.

Du bestemmer firmanavn og bransje, velger hvem som skal sitte i styret og åpner driftskonto, og så tar vi oss av dokumentasjon og registrering. Vanligvis tar det to uker fra Brønnøysundregistrene får papirene til selskapet er registrert, men ofte går det fortere.

Drammen Data har også lang og bred erfaring med regnskap og tilbyr gratis firmaetablering for alle som velger å sette ut regnskapet til oss.

Ta gjerne kontakt i dag, så ser vi hva vi kan hjelpe deg
og bedriften din med!

Usikker på hva du skal gjøre?

Ta kontakt med oss og fortell oss om din bedrift.