Regnskapsbloggen

Søke om årstermin for MVA?

De fleste norske bedrifter må sende inn seks mva-meldinger i året. Hvis man driver en mindre virksomhet, og oppfyller kravene, kan man imidlertid søke om årlig mva-oppgjør. Da får man én termin i året, i stedet for seks årlige terminer. Søknadsfristen er 1. februar, men før du søker er det enkelte ting det er greit å være kjent med.


Hva er kravene?

For å kunne søke om årsterminoppgave for merverdiavgift må man ha en mva-pliktig omsetning som er under én million kroner de siste 12 månedene. I tillegg må firmaet ha vært registrert i Merverdiavgiftsregisteret i minst ett år, og mva-meldingene må også være levert på rett måte og til riktig tid i minst ett år. 

Ordningen vil med andre ord ikke gjelde for mange selskaper som har flere ansatte. Mange enkeltpersonforetak og AS uten andre ansatte enn innehaveren kan imidlertid være kvalifisert til å søke. 


Bør du søke om årstermin?

En åpenbar fordel med årlig mva-termin er at du kan spare en del tid og arbeid når du kun behøver å levere én gang i året, i stedet for annenhver måned. Hvis du i tillegg har færre enn 600 bilag i året, trenger regnskapet ditt kun være ajour en gang i året. For små bedrifter frigjør dette potensielt mye tid som kan brukes på andre ting enn regnskap og innleveringer. 

Når det er sagt så forutsetter årlige terminer at man har god kontroll på likviditeten, altså at du faktisk er i stand til å betale når fristen kommer i mars påfølgende år. Det samme gjelder ved årlig ajourhold, det krever god orden i bilagene for å unngå en stor ryddejobb neste år. 


Slik gjør du det

  • Søk om årstermin via Samordnet registermelding innen 1. februar
  • Frist for innsending er 10. mars året etter innvilget årstermin
  • Du kan søke om å gå tilbake til seks årlige terminer innen 1. desember for at det skal gjelde fra 1. januar påfølgende år. (Husk at du har plikt til å søke dersom omsetningen passerer 1 million kroner.)Artikkelen er skrevet av Tripletex

Del dette blogginnlegget:

Ta kontakt med oss!